Inrichting openbare ruimte Het Plateau

15 februari '21

Het Plateau in Blixembosch Buiten wordt zonder meer een fijne plek om te wonen. De hoogteverschillen, groene omgeving en het informele straatbeeld maken dat je op deze plek anders-dan-anders woont en dat is bijzonder. In Het Plateau is overal aan gedacht en zo is ook de inrichting van de openbare ruimte met zorg samengesteld. We vertellen je hier graag meer over.

Blixembosch Buiten bestaat uit 2 delen: De Velden en Het Plateau. In De Velden zijn in totaal ongeveer 250 woningen gerealiseerd. Alle woningen zijn inmiddels opgeleverd en de bewoners voelen zich heerlijk thuis. Het is een fijne plek om te wonen, voor jong én oud. Het nieuwe deel, Het Plateau, biedt daarnaast ruimte voor zo’n 179 woningen.

Het Plateau

Het Plateau ligt drie tot vijf meter hoger dan De Velden. Dit merk je doordat de straten naar het Plateau toe in een helling liggen. Op Het Plateau zelf hebben de straten een lichte helling, zodat het regenwater over de bodem (maaiveld) naar een van de waterpartijen kan lopen. Karakteristiek voor Het Plateau zijn de keermuurtjes en trappen naar de woningen. Deze vangen het hoogteverschil op de kavels op. Dit betekent ook dat veel inritten bij woningen in een helling komen te liggen. In deze buurt komen moderne woningen met natuurlijke elementen. De lichte, frisse gevels geven de wijk een chique uitstraling. Het Plateau nodigt uit om te recreëren, te spelen en buiten in de natuur te zijn. In de wijk is volop groen aanwezig en de landschappelijke omgeving wordt versterkt door het toevoegen van inheemse boom- en beplantingssoorten. De inrichting van de openbare ruimte bestaat uit verschillende delen. Hieronder lichten we deze kort toe.

Scheg

De Scheg

De Scheg is een groene open ruimte en ligt centraal op Het Plateau. Deze groene ruimte heeft een parkachtige inrichting met veel inheemse plantensoorten en nodigt uit om te spelen en te ontmoeten. Hier komen natuurlijke speelplekken in de vorm van speeltoestellen en spelaanleidingen. Er is gekozen om aan één zijde van de Scheg een woonstraat te realiseren,  om het gebied zo autoluw en groen mogelijk te maken. Via de Scheg is het mogelijk om naar de Laagte en het Bastion te wandelen. Het Bastion is een uitkijkpunt, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Laagte en de lager gelegen wijk De Velden. Bij mooi weer zie je zelfs de binnenstad van Eindhoven liggen.

Het groen in de Scheg bestaat voornamelijk uit groepen heesters, solitaire bomen en kruiden met speelvoorzieningen.

Scheg
Scheg
Scheg

De Panorama

De Panorama is de doorlopende straat, in de vorm van een lus, die zorgt voor verkeersafwikkeling op Het Plateau. Deze straat is breder dan de smalle woonstraatjes. Hier kun je langs de straat parkeren, komt aan één zijde een trottoir en is er ruimte voor siergrassen en bomen. Om het regenwater in de grond te laten infiltreren en de straat een groene uitstraling te geven worden de parkeervakken uitgevoerd in grasbetonstenen. Doordat alle verharding op gelijk niveau wordt aangelegd, krijgt de Panorama een vriendelijke uitstraling. 

Het groen in de Panorama bestaat voornamelijk uit (laan)bomen en siergrassen.

Lus
Lus
Lus
Lus
Woonstraatjes

De Woonstraatjes

Aan de Panorama komen smalle, autoluwe woonstraatjes zonder parkeerplaatsen en trottoirs. Deze straatjes hebben een erfachtige inrichting en worden gebruikt als toegangsweg naar de woningen en de parkeerhoven. Extra fijn is dat hier bijna alleen bestemmingsverkeer komt. Parkeren is niet mogelijk in de woonstraatjes, dit doe je in de daarvoor bestemde parkeerhoven achter de woningen of op de parkeerplaatsen langs de Panorama. Daardoor is er ruimte om in de smalle straatjes groenstroken aan te brengen voor de woningen. 

Het groen in de Woonstraatjes bestaat voornamelijk uit siergrassen met vaste planten.

Woonstraatjes
Woonstraatjes
Woonstraatjes

De Laagte

De Laagte is een open, nat gebied met kruidachtige vegetatie en bomen, gelegen tussen Het Plateau en De Velden. Het groen in de Laagte bestaat voornamelijk uit kruiden, groepjes heesters en solitaire bomen. De Laagte is te voet bereikbaar via de straatjes waar je via trapjes naar beneden loopt. Daar kun je genieten van de groene omgeving. Door de hoogteverschillen op Het Plateau kan het regenwater op een natuurlijke wijze zichtbaar via de straten en het openbare groen aflopen naar de Laagte, waar vervolgens het water wordt opgevangen. Het waterpeil is hierdoor afhankelijk van de hoeveelheid regen. Als er teveel water in de Laagte komt, wordt het water langzaam afgevoerd naar de Groote Beek bij het fietstunneltje naar Ekkersrijt.

Het groen in de Laagte bestaat voornamelijk uit kruiden, groepjes heesters en solitaire bomen.

Laagte
Laagte
Laagte
Laagte
Wal

De Wal

De Wal wordt ecologisch ingericht en geeft Het Plateau een groene uitstraling. De Wal wordt ingezaaid met kruiden en grassen en krijgt diverse beplanting, zoals gelderse roos, diverse soorten lindes, meidoorn en lijsterbes. Omdat de Wal ecologisch wordt ingericht, komt er geen wandelpad over de Wal. Op de flanken van de lage Wal (ten zuiden van Het Plateau) komt wel een pad. Via dat pad of via een trap bij de Laagte is het uitkijkpunt het Bastion te bereiken. Vanaf het Bastion heb je uitzicht op Blixembosch, de Laagte en Het Plateau. Bij mooi weer zijn zelfs de contouren te zien van het centrum van Eindhoven en kun je genieten van de zonsondergang.

Het groen op de Wal bestaat voornamelijk uit bomen, kruiden en grassen.

Wal
Wal
Wal

Wonen in Het Plateau?

Wil jij ook graag op deze bijzondere plek wonen? Dat kan! De voorbereidingen voor Het Plateau fase I zijn in volle gang. In deze fase komen hoek- en rijwoningen, 2 onder 1 kapwoningen en vrijstaande woningen. Bij het woningaanbod kun je je alvast aanmelden als belangstellende. Wij houden je dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Het woningaanbod

De inrichting en aanleg van de openbare ruimte zijn de verantwoordelijkheid van de gemeente Eindhoven.

  Meer over duurzaamheid
  Het woningaanbod