BENG! – een comfortabel en energiezuinig huis
25 januari '21
We gaan in Nederland langzaam over naar duurzame energievoorziening. Ook voor de woningbouw verandert er het een en ander. Zo worden bijvoorbeeld de eisen voor energiezuinigheid aangepast. Per 1 januari 2021 heeft de bekende EPC-eis (Energie Prestatie Coëfficiënt) plaatsgemaakt voor BENG; de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen. Wat houdt dit nu precies in voor jouw nieuwbouwwoning in Het Plateau fase I?
BENG versus EPC
Energie Prestatie Coëfficiënt, kortweg EPC, was tot 1 januari de norm voor energiezuinigheid van gebouwen. Volgens het bouwbesluit mocht die EPC voor nieuwbouwwoningen niet hoger zijn dan 0,4. Het systeem was echter op vele manieren te interpreteren, om aan de EPC-norm te voldoen. Zo kon het energieverlies van een grote glazen gevel in het gebouw bijvoorbeeld worden gecompenseerd door zonnepanelen op het dak. De EPC-eis had namelijk geen directe relatie met het energieverbruik per vierkante meter. De nieuwe BENG-norm houdt hier wél rekening mee.
Wat betekent dit voor jouw woning en woongenot?
BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw en stelt dat iedere (nieuwe) woning in Nederland (bijna) helemaal zelf zijn energie moet kunnen opwekken voor warmte en elektriciteit. Woningen die voldoen aan BENG zijn volledig gasloos en de BENG-eisen garanderen jou als (toekomstig) bewoner van een nieuwbouwhuis nóg meer wooncomfort:
-
- De woning is energiezuinig ontworpen,
-
- De installaties verbruiken weinig energie, en
-
- Minimaal de helft van het ‘gebouwgebonden’ energiegebruik (dit is iets anders dan het huishoudelijk energiegebruik) wordt duurzaam opgewekt.
BENG in het kort
BENG is gebaseerd op een driestappenstrategie (Trias Energetica) om een energiezuinig woningontwerp te maken. De energieprestatie van een gebouw moet vanaf 1 januari voldoen aan BENG 1, 2 en 3:
- BENG 1 Energiebehoefte: een eis voor een optimale kwaliteit van de buitenkant van een gebouw (gebouwschil), om de energiebehoefte te beperken.
- BENG 2 Primair fossiel energiegebruik: de resterende energiebehoefte van een woning moet zo efficiënt mogelijk worden opgewekt.
- BENG 3 Aandeel hernieuwbare energie: de energievraag van de woning moet zoveel mogelijk bestaan uit hernieuwbare energie (afkomstig uit zon, biomassa, buitenlucht en bodem).
Anders, niet strenger
De BENG-eisen zijn niet per definitie strenger dan de huidige EPC-eisen. Er zijn verschillende manieren om invulling te geven aan de eisen. Algemene maatregelen om te kunnen voldoen zijn daarom moeilijk te noemen. Net als wat je als bewoner merkt van de maatregelen; dit hangt af van de specifieke invulling van de eisen bij jouw woning.
Tot slot
Als het gebouw-gebonden energieverbruik volledig duurzaam wordt opgewekt, is er sprake van een BENG 2=0 woning. In Het Plateau fase I voldoen de rij- en 2 onder 1 kapwoningen aan BENG 2=0 en de hoek- en vrijstaande woningen aan BENG.